Articol publicat in ziarul Cancan
Vineri, 16 Septembrie 2009
Detalii aici …

Invata sa nu fii tepuit cand cumperi un autoturism second-hand

Ionela Chircu

Nu da vina pe criza daca nu reusesti sa economisesti suficienti bani pentru o masina nou-nouta, ultimul tip! Poti foarte bine sa-ti castigi comoditatea si daca te deplasezi cu un autoturism cumparat la mana a doua, cu bani mai putini.

Ai grija, insa, sa nu-ti iei teapa la achizitionarea masinii second-hand! Care sunt cele zece lucruri de care trebuie sa tii seama in momentul in care te intalnesti cu proprietarul? ?Uita-te la chederele autovehiculului! Verifica portbagajul, usile, parbrizul si, evident, vopseaua! In cazul in care vei observa mici vapori de apa la suprafata inseamna ca masina a fost revopsita, fie din cauza ruginii, fie ca urmare a unui accident rutier.
? Urmareste cu deosebita atentie liniile si design-ul autoturismului! Daca linia usii din fata nu se continua fluent pe usa din spate trebuie sa iei in calcul faptul ca proprietarul a inlocuit una dintre portiere. Mergi la un service auto ales de tine pentru a controla si ceea ce nu se vede! La centru trebuie verficate urmatoarele elemente: bucse, pivoti, rulmenti, bascula, bielete de directii! Nu trebuie sa aiba “joc la roata”! Tot acolo trebuie sa controlezi arcurile si amortizoarele! In cazul in care nu poti sa ajungi la service autorizat poti sa te lasi pe masina. Daca, atunci cand te ridici, masina se ridica si se balanseaza inseamna ca are probleme cu amortizoarele si arcurile. La un centru specializat vei afla si kilometri parcursi, lucru extrem de important cand vrei sa cumperi o masina! Afla daca motorul “mananca” ulei! In calitate de viitor proprietar trebuie sa stii ca, atunci cand fumul scos pe teava de esapament este negru, carburantul utilizat nu este tocmai de calitate. Cand fumul are culoarea alba-albastruie inseamna ca motorul scapa noxe.
? Verifica instalatia electrica, respectiv, farurile, avariile, geamurile electrice, semnalizarile, stopul pe frana, pozitiile, lumina marsarier, inchiderea centralizata! Urca la volan ca sa testezi frana si acceleratia! Iti poti da seama cat de veche este masina in functie de starea farurilor. Daca acestea sunt incetosate inseamna ca masina este “batrana” sau nu a fost bine intretinuta.
Cat te costa testarea?
Potrivit specialistilor de la centrele autorizate, controlul masinii se face fara demontarea acesteia. Costul unei verificari complete variaza de la un autoturism la altul si porneste de la 1.000 de lei.

Leave a Reply