Articol publicat in ziarul Cancan
Luni, 26 Octombrie 2009
Detalii aici …

onela Chircu

Adori sa fii inconjurat de prieteni si organizezi frecvent petreceri si mese festive la tine acasa doar ca sa te simti bine in compania celor dragi. Ce trebuie sa faci ca sa fii o gazda perfecta?

Invitatiile, pana la ora 10.00!

Daca doresti sa-ti petreci timpul liber intr-un mod cat mai placut alaturi de prieteni, fa invitatiile pana la ora 10.00!
Fii o gazda ospitaliera!

Cand oaspetii sosesc, pe masa trebuie sa fie deja asezate platourile cu aperitive si bautura asortata. Tu trebuie sa dai startul inceperii servirii aperitivelor! Tot tu va trebui sa ridici paharul in semn ca se poate bea. In dreptul fiecarei farfurii trebuie sa fie asezate tacamurile speciale pentru fiecare fel de mancare. Intai vei servi femeile, apoi barbatii! In timp ce servesti trebuie sa tii platoul in mana stanga, pe un servet curat! Tot ce tine de mancare, inclusiv desert, se pune pe masa prin partea stanga a oaspetilor. Doar supa si bauturile, prin dreapta. Trebuie sa fii o gazda vesela, asa ca zambeste, fii relaxat si binedispus!
Nu taia tortul inainte sa-l aduci la masa!

Nu trebuie sa umpli paharele invitatilor! Desertul se serveste doar dupa ce au fost ridicate farfuriile ultimului fel de mancare, painea si toate celelalte! Daca le-ai pregatit oaspetilor tort la desert, trebuie sa-l aduci la masa intreg! Il vei taia tot tu, evident, dar in prezenta lor.
Ce bem:

Mergi la cumparaturi, dar ai grija ca bauturile pe care le vei oferi mesenilor sa se asorteze cu mancarurile!
La aperitiv se serveste tuica, bitter, visinata (nu dulce), vinuri albe, seci, usoare sau rachiuri.
Daca vei prepara peste, poti sa pui pe masa un vin alb, sec.
La mancarurile din carne alba (pasare, porc sau vitel) merge un vin rosu, care nu este prea tare.
La cele din vanat (vita sau berbec) poti sa oferi un
vin rosu.
La branzeturi poti sa dai orice vin, in afara de cele dulci.
La desert, un vin alb dulce sau sampanie.

Leave a Reply