Articol publicat pe site-ul ProMotor.ro
Miercuri, 26 Octombrie 2010
Detalii aici …

Specialistii Goodyear ne explica, pe scurt, de ce sunt bune anvelopele de iarna si care sunt avantajele acestora.

Acum, in prag de iarna, multi isi pun intrebarea daca legea pneurilor de iarna obligatorii este justa sau nu. Dupa ce userii promotor.ro au fost pro si contra pneuri de iarna, iata ca specialistii de la Goodyear ne ofera mai multe informatii despre cauciurile de iarna.

Specialistii Regis Ossant, inginer de Teste la Centru de Inovatii Goodyer din Louxembourg, impreuna cu Patrick Deblaize, responsabil echipa de dezvoltare Goodyear, ne spun, in 10 pasi, care sunt principalele 10 lucruri pe care trebuie sa le stim despre pneurile de iarna.

1. Anvelopele de vara nu sunt facute pentru a conduce la temperaturi atat de joase precum cele specifice iernilor europene. in schimb, pneurile de iarna sunt concepute pentru a rezista temperaturilor si conditiilor de exploatare din anotimpul rece.

2. Pentru cei ce locuiesc si conduc in zone cu ierni calde sau conduc putin si preponderent in orase unde carosabilul este intretinut constant curat, singura alterantiva viabila la un set adecvat de cauciucuri de iarna sunt anvelopele “all season”. A uita sa schimbi anvelopele de vara cu anvelopele potrivite pentru un anotimp mai rece, cu o vreme instabila si conditii de drum extrem de variabile, inseamna sa te supui unor riscuri majore, dar si sa periclitezi siguranta celorlalti participati la trafic.

3. Pneurile de iarna nu trebuie sa faca fata doar temperaturilor scazute, ci mai ales zonelor de drum vulnerabile, precum zonele de vale, de deal si curbele. Cauciucuri de iarna sunt, in primul rand, pregatite sa faca fata pe poduri, la deal, in curbe, in intersectii – toate fiind zone predispuse la inghet si la formare de polei, chiar atunci cand alte portiuni de drum par in regula.

4. Anvelopele de iarna sunt cel mai bine pregatite sa faca fata in intervalul de temperatura de la zero la 3 grade Celsius – interval capcana, in care conditiile de drum au o aparenta buna, in timp ce, de fapt, sunt mai alunecoase ca oricand.

5. Pneurile de iarna nu sunt facute ca oamenii sa conduca repede, ci ca ei sa conduca relaxati si in siguranta. Echiparea masinii cu anvelope de iarna nu inseamna ca soferului nu ii mai revine obligatia de a conduce cu atentie si preventiv, mai ales in conditii de asfalt cu zapada.

6. Cauciucurile de iarna trebuie sa aiba o performanta deosebita pe drumuri uscate, umede, inghetate, alunecoase sau inzapezite, la temperaturi sub zero grade, de aceea ele sunt caracterizate printr-un profil si un compus special al benzii de rulare, prin forma mai pronuntata a petei de contact si printr-o retea de caneluri bine definita.

7. In fabricarea pneurilor de iarna sunt utilizati compusii din polimeri mai moi si astfel mai flexibili, ce permit acestora sa se comporte mult mai bine la temperaturi scazute si pe suprafete de drum rece. Spre exemplu, in anvelopele de iarna de ultima generatie de la Goodyear, cea mai recenta generatie de cauciuc pe baza de siliciu al benzii de rulare ramane flexibil, chiar si la temperaturi foarte scazute, furnizand o excelenta aderenta si distante scurte de franare pe drumuri alunecoase, inzapezite si inghetate, umede sau uscate – atat la vale, cat si la deal, in timpul franarii, accelerarii si virarii.

8. Un profil al benzii de rulare pentru un pneu de iarna este optimizat pentru a dispersa mazga si apa, cat mai repede si eficient posibil. Privind profilul benzii de rulare, veti vedea o serie de elemente, precum santuri special desenate si caneluri complexe tri-dimensionale. Tehnologia patentata a canelurilor 3D Vafela, folosita in umerii si zonele intermediare ale anvelopei de iarna, imbunatateste capacitatea blocurilor de interblocare, maximizeaza densitatea canelurilor si sporeste manevrabilitatea si directia pe drumuri de iarna umede si uscate, imbunatatind totodata performanta franarii pe drum uscat, dar rece.

9. Cand alegeti cauciucul de iarna, nu incercati sa economisiti bani, cumparand produse no-name. Eforturile de cercetare, dezvoltare si testare pe care le investim in anvelopele noastre sunt extrem de importante si au un impact direct asupra performantei masinii dumneavoastra pe timp de iarna. Iarna este un anotimp capricios pentru toti conducatorii auto – prin urmare aveti nevoie de cel mai bun echipament.

10. Anvelopa corecta pentru dumneavroastra este intotdeauna anvelopa pe care ati ales-o tinand cont si de dumneavoastra insiva: de modul in care conduceti, de zonele in care conduceti pe timp de iarna, de numarul kilometrilor parcursi si de frecventa cu care conduceti. Nu uitati, pneurile de iarna sunt facute in primul rand pentru siguranta dumneavostra, deci trebuie sa raspunda nevoilor dumneavoastra personale.

Leave a Reply