Articol publicat pe site-ul Money.ro
Miercuri, 3 Noiembrie 2010
Detalii aici …

anvelope iarna

Ministerul Transporturilor a elaborat proiectul de act normativ care obliga toti conducatorii auto sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna in timpul sezonului hibernal.

Timp de cinci luni pe an, toate automobilele vor trebui echipate de pneuri de iarna, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor, care modifica, printre altele, OUG 195/2002, referitoare la circulatia pe drumurile publice.

“Dupa punctul 28 al alineatului (1) al articolului 102 se introduce un nou punct, punctul 28 indice 1, cu urmatorul cuprins: „28 indice 1. conducerea autovehiculului pe drumurile publice in perioada 1 noiembrie-31 martie, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului cu o masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone fara ca acesta sa fie dotat pe axa/axele de tractiune cu anvelope de iarna.” scrie in proiect. Articolul respectiv se refera la tipurile de contraventii.

Amenzile vor fi destul de dure. Potrivit proiectului, aceasta contraventie intra in clasa a IV-a de sanctiuni, clasa care prevede de la 9 la 20 de puncte amenda. Cum un punct amenda este de 60 de lei, soferii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 540 de lei si 1.200 de lei.

Prevederile noii ordonante aflate deocamdata in stadiu de proiect intra in vigoare in termen de 15 zile de la aparitia in Monitorul Oficial.

Proiectul introduce si definitia cauciucurilor de iarna: “anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz.”

Leave a Reply