De cate ori nu ai mancat un peste gustos la gratar, sau la tava, dar parca simteai ori ca este prea uscat, ori ca parca ii lipseste acel “ceva” ca sa il faca de neuitat? Acel “ceva” este fara indoiala, sosul. El acompaniaza carnea de peste si o face suculenta, stimuleaza papilele gustative cu ceva senzatii dulci-amarui-acre si ne face sa mai vrem o bucatica si inca una si inca una…
Multi cred ca sos-ul pentru peste este greu de gasit, greu de pregatit si mai ales…greu de potrivit cu tipul de peste ce urmeaza a fi preparat. Dar cu putina atentie si exercitiu, puteti realiza un sos extraordinar, in doar cateva minute.
Recomand in acest sens, sosul Meuniere fara capere, care mi se pare destul de “universal”, potivindu-se de minune la aproape orice tip de peste si in varianta sa fara capere, este si mai economic si mai pe placul oricui, caci caperele pot fi cam problematice uneori, mai ales pentru copiii mofturosi.

Astfel, avem nevoie de urmatoarele igrediente:
– o legatura de patrunjel
– 50gr suc lamaie proaspata (sau 2gr sare lamaie)
– sare dupa gust
– piper dupa gust
– 2 linguri de unt (preferabil unt light, cu un continut cat mai mic de grasime)

Mod de preparare:
– rupem frunzele de patrunjel de pe tije, le spalam bine si le scurgem, apoi le tocam cat de marunt posibil
– punem untul la topit intr-un vas si cand s-a topit complet (atunci cand incepe sa faca spuma, insemana ca este ok sa pregatim cu el), aduagam patrunjelul tocat si amestecam bine (de preferabil cu o lingura de lemn)
– se adauga sucul de lamaie, apoi sarea si piperul dupa gust
– se amesteca totul bine, se fierbe foarte putin si se tine la cald
– se serveste cald la preparatul de peste

Din proprie experienta, este delicios, usor de preparat si foarte sanatos.

Desigur, daca doriti, puteti sa experimentati si varianta cu capere.Aceste purs si simplu se adauga o data cu sarea si piperul, 1-2 lingurite…

Leave a Reply