Ingrediente:
– 1l ulei
– 2l apa
– 1 lamaie
– 1 legatura patrunjel
– 1 legatura marar
– 6 bucati masline
– 1 Ardei rosu
– 30g seminte de susan
– 7 catei de usturoi
– 100g faina
– 50ml sos de soia
– 1 ou
– 1 dovleac
– 50g piper macinat
– 50g sare
– 100g unt
– 2 morcovi
– 300g mazare
– 200g orez basmati
– 600g somon crud

reteta-aurelia-dospina-somon-cu-chiftele-de-dovlecei-cu-orez-basmati-si-sos-de-susan_1_size5

Metoda de preparare:
Se pune la fiert apa cu sare pentru mazare si morcovi. Apoi trebuie pus la fiert orezul, cu sare si un pic de ulei.

Somonul se pune pe gratar cand orezul, morcovii si mazarea sunt fierte, iar chiftelutele sunt aproape gata.

In timp ce somonul e pe gratar, trebuie facute repede piureurile, care se fac foarte simplu: se adauga unt si sare peste mazare si morcovi apoi se paseaza.

Pe o farfurie, folosesc un cilindru din inox, in care pun: un strat de orez, unul de piure de mazare, unul de piure de morcovi, al doilea strat de mazare si inchei cu al doilea de orez. Asez in farfurie si chiftelutele din dovlecei, peste care pun somonul luat de pe gratar. Pentru decor folosesc cateva bucati de morcov, 2 linguri de sos si peste piureuri presar niste patrunjel si marar tocat.

Dovleceii i-am ras pe partea mica a razatoarei, i-am stors si i-am amestecat cu oul, sosul de soia, faina, sarea si piperul, apoi am incept sa-i dau prin pesmet formand astfel chiftelutele. Am pus chiftelutele pe foc, intr-o tigaie de teflon, fara ulei.

Intr-o oala de inox cu baza dubla am pus untul la topit. Cand untul s-a topit am adaugat usturoiul zdrobit. Usturoiul a inceput sa se rumeneasca, asa ca am pus si sosul soya. Am adaugat pe rand susanul, ardeiul gras rosu ras, maslinele tocate, zeama de lamaie, mararul si patrunjelul.

Leave a Reply