Daca vara iubim coktailurile colorate si berea pusa la gheata, iarna este vremea vinului fiert aromat.

De ce il iubim? Ne incalzeste tot corpul, ne bine-dispune, ne aduce sangele in obraji cum ar zice batranii, ne ridica putin nivelul glicemiei si ne ofera o amintire olfacto-gustativa de neuitat, de fiecare data cand il consumam.
Dar totusi…cum se prepara un vin fiert perfect?

In primul rand, iata o mica lista cu ceea ce ai nevoie pentru cel mai grozav vin fiert:
– vin (alb, roze sau rosu)
– cuisoare/nucsoara
– scortisoara (preferabil baton)
– portocale
– anason sau piper (optional)
– rom
– cuburi de zahar brun
– o cratita incapatoare

Mod de preparare: se toarna vinul in cratita, se incalzeste si cand incepe sa dea in fiert, adaugati zahar dupa gust, si amestecati bine,astfel incat sa va asigurati ca zaharul s-a topit. Apoi aduagati scortisoara si cuisoarele si lasati sa fiarba circa 5 minute.
Apoi puteti adauga cateva coji de portocale si il serviti in pahare/canute de lut inclazite, si decorati cu cate o coaja de portocala.

Aceasta este reteta de baza si cea mai folosita.

Insa preferata mea este cea de vin fiert cu rom.
Astfel, dupa ce vinul este fiert ca mai sus, numai punem coji de portocala ci folosim rom.Cel mai bine este sa turnam vinul in pahare si apoi, folosind o lingura cu gauri sau o furculita, punem un cubulet de zahar brun pe lingura/furculita,si tinand deasupra paharului, umezim cubuletul cu rom si apoi, cu multa atentie, dam foc cubuletului. Zaharul caramelizat si aromat cu rom se va prelinge in vinul fiert din pahar si va da o aroma extraordinara. Doar ca trebuie sa fim foarte atenti cand facem aceasta procedura.

Filmuletul de mai jos va ilustra mai bine ceea ce am explicat, doar ca ei folosesc niste cani speciale. Dar din proprie experienta, spun ca merge si foarte bine varianta cu furculita sau lingura cu gauri:

Daca mergeti la tara sau la munte cu prietenii sau familia si aveti posibilitatea de a folosi un ceaun si sa faceti vin fiert in aer liber ar fi grozav sa incercati varianta cu rom pentru ca ati putea sa il faceti mai usor in cantitate mare.
Cand vinul fierbe la foc mic, puneti deasupra lui un gratar sau o sita, apoi pe gratar un bloc maricel de zahar si apoi turnati rom in cantitati generoase. Efectul va fi maxim!

Idee de preparare:

Cateva sfaturi utile:
– vinul folosit este indicat sa fie sec sau demi-sec
– daca vinul contine multi sulfiti, ar fi bine sa folositi bucati de mar sau felii de portocala cu tot cu coaja la fierbere, pentru a ii mai taia din aciditate
– vinul folosit poate fi cel clasic, de struguri dar daca veti folosi unul din mure sau coacaze, aroma va fi mai intensa
– cu cat vinul este mai pur, mai ecologic si mai de calitate, cu atat si vinul fiertt aromat va fi mai spectaculos
– sa nu va fie teama de continutul foarte ridicat de alcool, in cazul vinului preparat cu rom, deoarece prin fierbere, o mare parte din alcool se evapora, mai ales daca il fierbeti mai mult
– daca doriti sa fiti siguri ca aveti parte de cat mai putin alcool, inainte de a il servi, il luati de pe foc si il mai lasati putin sa se mai raceasca si in acest fel, se mai evapora si din alcool
– daca doriti sa beti aceasta bautura minunata dar nu tolerati alcoolul sau doriti sa fiti apt sa conduceti,sau aveti copii care doresc sa bea, puteti folosi la aceasta retata, punch de fructe rosii (dar evident, nu se mai adauga rom)
– daca doriti sa il pregatiti cat mai profesional, puteti gasi la targurile de Craciun, sau pe magazinle on-line, recipiente speciale pentru a fierbe vinul, pentru a il pastra cald si desigur, canute din lut special create pentru a prepara vinul cu rom, cubulete sau conuri de zahar imbibate deja cu rom
– scortisoara precum si celelalte condimente se recomanda sa se foloseasca intregi, sub forma de batoane, deoarece folosirea celor sub forma de pulbere sau macinate, va da o consistenta neplacuta vinului si se vor lipi de cratita si de pahare
– orice reteta ati dori sa preparati, tineti minte ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce ati pus scortisoara, iar bucatile de fructe (portocala, mar etc.) la sfarsitul fierberii, inainte cu 2-3 minute de a-l lua de pe foc.
– condimentele recomandate pentru a aroma vinu fiert in mod diferit sunt : nucsoara, cuisoare, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper.
– este indicat sa nu folositi foarte multe condimente, caci vinul va capata in final un gust greu, aromele combinandu-se adesea prea puternic.Ideal este sa folositi doar cate 3 condimente o data.

Cele mai frecvente combinatii de vin fiert aromat sunt:
– vin si zahar plus scortioara, cuisoare si coaja de portocala
– vin si zahar plus scortisoara, mar si anason
– vin si zahar plus scortisoara, piper si cuisoare

Nu va recomand sa folositi mix-urile de condimente pentru vin fiert din comert pentru ca toate sunt sub forma de prafuri si vor da acea consistenta neplacuta a vinului, si desigur, nu mai ai parte de acea placere de a pregati vinul fiert alaturi de musafiri.
Daca totusi nu ai timp sau rabdare si vrei sa folosesti amestecuri de conditmente pentru vinul tau fiert, asigura-te ca sunt de calitate, cat mai naturale si in stare cat mai bruta, cu bucatele mari, nu pulbere.

Leave a Reply