Articol publicat in ziarul Cancan
Vineri, 20 Noiembrie 2009
Detalii aici …

Ionela Chircu

Inconstienta celor dornici de profit prin comercializarea alimentelor nesanatoase a dus la cresterea numarului celor care sufera de toxiinfectii alimentare sau, mai grav, au dezvoltat boli care nu se mai pot trata.

De aceea, cand esti la cumparaturi, inainte de a pune produsul in cos, verifica-i eticheta! Ea trebuie sa cuprinda detalii privind caracteristicile produsului, cum ar fi data de expirare, lista ingredientelor pe care le contine si cantitatea acestora, inclusiv aditivii alimentari, conditiile de pastrare, tara de origine, declararea valorii nutritive, numele si adresa producatorului. Suplimentar, pe eticheta trebuie sa fie inscrise acele produse alimentare si ingrediente cunoscute ca provoaca hipersensibilitate. Astfel, trebuie sa fie inscriptionate cerealele care contin gluten, crustaceele si produsele din ele, ouale si produsele din oua, pestele si produsele din peste, arahidele, produsele din soia, laptele si produsele din lapte, nuci si prefabricate din ele, sulfiti in concentratie de 10 mg/kg.
Alege calitatea, nu pretul!

Deseori, consumatorii sunt tentati sa aleaga alimente care costa mai putin, fara sa tina cont de calitate! Urmareste cu atentie aspectul produsului ca sa te asiguri ca este bun. De exemplu, cea mai buna carne este cea a animalelor aflate la maturitate, pentru ca se digera mai usor. Cele mai delicioase prajituri iti vor iesi cu cacaoa olandeza care contine o cantitate mai mare de flavoniti. Daca vrei sa-ti aprovizionezi camara cu muraturi, cel mai bine ar fi sa le alegi pe cele in sare. Muraturile in otet nu sunt intotdeauna sigure, deoarece otetul poate fi contrafacut. Chiar daca iti atrag atentia si iti starnesc pofta, evita citricele cu coaja lucioasa! Aceste fructe sunt tratate cu o substanta cancerigena, iar coaja lor nu trebuie folosita la sucuri sau prajituri. Oul proaspat are coaja mata si rugoasa, iar cel vechi este neted si lucios.
Ce drepturi ai in calitate de consumator?

Dreptul de a fi protejat impotriva riscului de a achizitiona un produs care sa-ti afecteze sanatatea!
Dreptul de a fi informat complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor!
Dreptul de a avea acces la piete care sa-ti asigure o gama variata de produse si servicii de calitate!
Dreptul de a fi despagubit pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor conform legii!

Leave a Reply