Articol publicat in ziarul Cancan
Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Detalii aici …

Copiii cu varsta cuprinsa intre un an si jumatate si trei ani au deseori tendinta de a-l lua pe “nu” in brate. Aceasta perioada face parte din crestere si nu trebuie sa te alarmeze. Afla cum trebuie sa faci fata situatiei!

“Nu, nu, nu!”, orice ai face sau ai spune, el raspunde cu nu! Micutul tau trece prin acea perioada in care cuvantul “nu” i se pare extrem de interesant si, mai mult, a observat ca acest “sunet” ii confera puterea de a “manipula” o alta persoana. Adica el spune “nu” atunci cand vrei sa-i dai sa manance, iar tu ii indeplinesti dorinta. Deci, mai mult timp sa stea la joaca. Totodata, inca un motiv pentru care micutii folosesc “nu”-ul in exces este si pentru ca sunt la varsta “imitarii”, iar acest cuvant este unul dintre cele mai usoare de pronuntat.
Pentru a-l dezvata de “nu”-uri:
-evita sa folosesti cuvantul in preajma lui. In loc sa strigi dupa el “nu”, mai bine foloseste cuvinte precum “stai!”, “opreste-te” etc.
-nu te enerva! Nervii tai ii vor spori si mai tare dorinta de negativism.
-daca spune nu unor haine cu care vrei sa-l imbraci, bucura-te. Micutul isi arata preferintele, ceea ce inseamna ca ia decizii si gandeste pentru el. Mai mult, refuzul arata faptul ca se simte sigur pe judecata proprie.
rasculta-l atent. Uneori “nu” este doar unul dintre putinele cuvinte pe care le stie si nu isi poate exprima exact sentimentele. Poate el, de fapt, vrea sa spuna cu totul altceva.
-evita sa-i pui intrebari la care raspunsurile sa fie “da” sau “nu”. Mai bine intreaba copilul ce prefera.
-nu uita ca cei mici invata numai prin joaca. Schimba “nu”-urile in “da”-uri prin mici joculete precum “o lingurita pentru mama, una pentru tata” etc.

Leave a Reply