pret benzina, pret motorina, promotor

Articol publicat pe site-ul ProMotor.ro
Luni, 29 August 2011
Detalii aici …

Nu-i asa ca v-ati intrebat oare in alte tari cat costa benzina? Eventual in ce tari costa cel mai putin sa iti faci plinul? Iata aici raspunsul, intr-un TOP 10 al tarilor cu cea mai ieftina benzina la pompa in acest moment.

Compania britanica de asigurari Staveley Head a realizat un top al tarilor cu cele mai mici preturi pentru benzina la pompa – un top foarte interesant, din care reiese foarte clar ca tarile care produc petrol isi permit sa comercializeze, pe pietele interne, benzina la preturi incredibil de mici.
in acest TOP 10 sunt considerate preturile medii pentru fiecare tara, exprimate in pences (1 pence sterling = 0,01 euro, adica aproximativ 0,04 lei):

LOCUL 10: Algeria – 20 p/litru
Statul din nordul Africii se claseaza pe pozitia a 13-a printre cei mai mari producatori de petrol si pe locul al 9-lea intre exporatori, circa 60% din veniturile Algeriei provenind din productia de petrol. Prin urmare, nu este de mirare ca un litru de benzina costa, in medie, echivalentul a 0,95 lei.

LOCUL 9: Oman – 20 p/litru
Statul arab situat in sud-vestul Asiei isi permite un pret ala de mic, din moment ce produce 600.000 de barili pe zi.

LOCUL 8: Egipt – 19 p/litru
Pentru moment, pretul mediu la benzina in Egipt ramane suficient de scazut, dar, in urma schimbarilor politice si sociale majore din ultimele luni, nu se stie cat va mai dura aceasta situatie. Totusi, nu e deloc rau faptul ca un litru de benzina costa, in medie, circa 0,91 lei.

LOCUL 7: Qatar – 15 p/litru
Una dintre cele mai cunoscute tari din Orientul Mijlociu, Qatar se poate lauda cu cea mai mare productie de petrol pe cap de locuitor, avand al doilea cel mai mare produs intern brut pe plan mondial. in plus, s-a dovedit ca aceasta tara are cele mai mari rezerve de petrol si gaz natural din lume, asa incat isi permit sa vanda benzina cu circa 0,71 lei pe litru.

LOCUL 6: Kuwait – 14 p/litru
Cunoscut din cauza Razboiului din Desert, Kuwait-ul este pe locul 5 in lume ca rezerve de petrol, iar guvernul isi permite sa subventioneze pretul benzinei, precum si transportul public: in moneda noastra, un litru de benzina se traduce prin 0,67 lei/litru.

LOCUL 5: Bahrain – 13 p/litru
Desi e o tara foarte mica, situata in vestul Golfului Persic, Bahrain are vaste rezerve de petrol, care asigura 60% din produsul intern brut al tarii. Nu ne mira ca litrul de benzina costa in medie cam 0,62 lei.

LOCUL 4: Turkmenistan – 12 p/litru
Situata in Asia Centrala, mica tara aflata sub sfera de influenta a fostei URSS isi permite luxul de a le oferi locuitorilor sai dreptul la 120 de litri de benzina gratis lunar! Asta in conditiile in care, raportat la moneda noastra, un litru de benzina costa cam 0,57 lei.

LOCUL 3: Libia – 9 p/litru
Luptele dintre rebelii libieni si trupele fidele dictatorului Gaddafi raman, inca, in centrul atentiei mass-media, dar asta inca nu are efecte asupra faptului ca Libia se claseaza pe pozitia a 9-a in topul celor mai mari producatori de petrol din lume. Pentru moment, un litru de benzina costa doar 0,43 lei.

LOCUL 2: Arabia Saudita – 8 p/litru
Arabia Saudita este considerata cel mai mare exportator de petrol, detinand circa 25% din rezervele mondiale de petrol, prin urmare are o mare infuenta in cadrul organizatiei exportatorilor de petrol (OPEC). Evident, pe piata interna sauditii isi permit sa vanda litrul de benzina cu echivalentul a doar 0,38 lei.

LOCUL 1: Venezuela – 2 p/litru
De departe, cea mai ieftina benzina o pot cumpara locuitorii Venezuelei, statul situat in nordul Americii de Sud fiind controlat cu mana de fier de presedintele Hugo Chavez. Daca am folosi moneda romaneasca, un litru de benzina ar costa, in medie, doar 0,1 lei. Adica 1.000 de lei vechi…
si totusi, nu romanii sunt cei mai nefericiti, ci locuitorii din nordul Europei: in Norvegia se inregistreaza cel mai mare pret pentru litrul de benzina din toata lumea – 164 p/litru inseamna, in bani romanesti, 7,81 lei. Sau, daca vreti, de 80 de ori mai mult decat in Venezuela!

Leave a Reply