Articol publicat in ziarul Cancan
Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Detalii aici …

Nicio casnicie nu e perfecta, iar cei sau cele care sustin ca nu s-au certat niciodata cu sotii lor ori mint, ori se cunosc de prea putin timp! Asta este natura umana, iar fara cateva “sagetele usturatoare”, viata probabil ar fi mult prea monotona. Dar ce facem cand cadem in extrema certurilor interminabile? A te desparti e simplu, hai sa alegem cealalta cale, nu la fel de simpla, dar mult mai rentabila: convietuirea rationala!

– Primul pas in a trece peste o cearta amoroasa este sa nu te gandesti din start la despartire! Daca te infurii atat de tare, incat sa-ti doresti sa nu-l mai vezi niciodata, gandeste-te in acel timp ca a doua zi vei simti, foarte probabil, contrariul acestui sentiment. Ia toate certurile ca pe niste refulari. Nu apela la masuri drastice daca discutiile dintre voi nu implica violenta fizica sau alte gesturi de o gravitate majora.
– Nu iesi pe usa. Oamenii orgoliosi pun capat relatiei tocmai din acest motiv. Poate ca discutia nu era atat de grava, dar plecarea ta a facut-o. E un afront direct si dureros pentru orgoliu (mai ales cel masculin) atunci cand, pur si simplu, partenerul e lasat cu ochii in soare. Cea mai buna metoda este sa te duci la culcare, daca simti nevoia sa te refugiezi. Noaptea e cel mai bun sfetnic, nu uita asta!
– Evita sa devii brutala cu lucrurile din casa. Chiar daca iti poti permite oricate vaze vrei sau poti redecora de pe o zi pe alta, gandeste-te ca lipsa unui obiect drag sau un perete zgariat dupa o astfel de altercatie va va aminti mereu de “marea discutie”. Stapaneste-ti nervii.
– Totodata, ce faci atunci cand partenerul te jigneste? Nu e usor, dar e cea mai inteleapta cale: intoarce si celalalt obraz. Astfel, a doua zi va regreta ca ti-a vorbit urat, iar cearta va lua sfarsit mult mai repede. Daca tu raspunzi provocarii, jumatatea ta va avea acea replica de prescolar cu care iti va inchide gura: “Si tu m-ai injurat”.
– Culca-l pe canapea, daca a gresit atat de tare. O noapte petrecuta separat poate face minuni pentru o relatie. Separarea, chiar daca ea consta in doar cativa metri distanta, poate da acel sentiment de “am realizat dupa ce mi s-a taiat craca”. A doua zi poti gasi in partenerul tau un alt om! Ai putina rabdare si infrunta pe cont propriu cearceafurile reci, pentru o noapte.
– Apeleaza la putin umor combinat cu putina ironie. Exact ca in serialul cu familia Bundy. Poate ca datorita replicilor spumoase, cei doi protagonisti ai comediei nu s-au despartit niciodata, conform scenariului. Si lor chiar le lipseau multe! Incearca si tu sa animezi putin discutia si sa o aduci pe un fagas mai calm.
– Casnicia este ca un copil: are nevoie de multa atentie, de prezenta voastra permanenta, de liniste, de dragoste si rabdare! Multa rabdare! Deci, gandeste-te mereu din perspectiva asta si aminteste-ti din cand in cand si de vorba din batrani: “cum il cresti, asa il ai”.
– Nu lasa nicio cearta… neterminata! Dupa o partida de dragoste “de impacare”, moment in care va eliberati de tensiuni si va redescoperiti, o puteti lua de la capat. Lasa acest “obicei” sa fie partea buna a ciondanelilor si e important de stiut ca in acele momente dragostea atinge cote maxime. Ne referim la cea sufleteasca!

Leave a Reply