Sambata in Dreseden a fost petrecere mare in centrul orasului. Motivul? parada anuala, datand din 1730, dedicata cozonacului nemtesc, numit Stollen. Aceasta parada a fost una memorabila, implinindu-se 10 de cand a fost reluata traditia din 1730 iar stollen-ul din acest an a avut, nici mai mult, nici mai putin, de 3 (TREI) tone!

Parada a fost una deosebita, cu fanfara, iar prajitura a fost adus si prezentata publicului, intr-o caruta, conform traditiei. Acest cozonac nemtesc semana foarte mult cu mai mult cunoscutul panetone italian, dar nu chiar asa de crescut, cu textura usa dura, ca si turta dulce si acoperit in totalitate cu zahar pudra.
Prajitura din acest an a fost creatia tututor cofetarilor din oras, fiecare realizant cantitati impresionante de stollen ce au fost apoi lipite intre ele cu unt si zahar pudra, realizand gigantul de 3 tone.Dupa dezvelirea prajiturii si prezentarea sa catre public, a fost taiata cu un cutit imens, lung de un metru si jumatate si 12kg greutate. Fiecare bucatica de prajitura a fost vanduta celor prezenti la festival, contra sumei de 4euro.Pare o suma mare, dar banii sunt apoi donati in scopuri caritbile si judecand dupa bucuria de pe fetele oamenilor…credem ca intr-adevar pentru ei este o mare bucurie si onoare sa guste din stollen si sa plateasca acea suma pentru el.
Oricum, este o traditie foarte frumoasa, foarte gustoasa si de ce nu, si foarte profitabila, caci la festival vin turisti din toata Germania sau chiar si din alte tari.

Iata cum a decurs festivitatea din acest an:

Leave a Reply